Koronavírus: V Maďarsku zomrelo 5 pacientov, nakazených je 2998

03.05.2020 Celý región

Budapešť 3. mája (TASR) - V Maďarsku zomrelo s ochorením COVID-19 za uplynulý deň ďalších päť chronicky chorých starších pacientov. Počet nakazených stúpol na 2998 a vyliečili sa štyria ľudia, vyplýva z údajov krízového štábu, ktoré boli zverejnené v nedeľu na stránke koronavirus.gov.hu.

V pondelok podľa agentúry MTI začne platiť vládne nariadenie, v zmysle ktorého sa čiastočne uvoľnia epidemiologické obmedzenia týkajúce sa športových aktivít.

Nie sú však povolené podujatia - napríklad pouličný beh -, z ktorých nie je možné vylúčiť účasť divákov.

Športové podujatia sa v celom Maďarsku budú môcť uskutočniť, ale bez divákov. Členovia športových oddielov, ale aj amatérski športovci sa budú môcť zúčastňovať na tréningoch.
 
 

Rusko je 6. štát s najvyšším počtom prípadov koronavírusu

Moskva 3. mája (TASR) - Ďalších 5948 prípadov koronavírusovej infekcie zaznamenali v Moskve, čím celkový počet nakazených ľudí v ruskom hlavnom meste dosiahol 68.606. Podľa tlačovej agentúry TASS o tom v nedeľu informovalo koronavírusové krízové centrum.

Aktuálny denný nárast prípadov nákazy v ruskej metropole činil v nedeľu 9,5 percenta, spresnil protikoronavírusový operačný štáb.

Na celom území Ruska podľa krízového strediska stúpol za posledných 24 hodín počet prípadov nákazy o 10.633 na dovedna 134.687, pri tempe rastu 8,6 percenta.

Rusko tak spomedzi krajín s najvyšším počtom prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 obsadzuje s touto bilanciou momentálne šiestu priečku, keďže už od soboty stihla Ruská federácia na tomto nepriaznivom stupienku predbehnúť Francúzsko.

V Rusku sa doposiaľ z choroby COVID-19, spôsobovanej uvedeným novým typom koronavírusu, vyliečilo 16.639 ľudí a zomrelo ich 1280, vyčísľuje najnovšie údaje operačný protikoronovírusový štáb.

Bezpríznakových - asymptomatických - je 5345 nových prípadov, čo je 50,3 percenta, približuje agentúra TASS údaje krízového centra.
 
 

Čína hlási len dva nové prípady nákazy koronavírusom

Peking 3. mája (TASR) - Čína, kde sa pandémia nového druhu koronavírusu vlani v decembri začala, nahlásila v nedeľu len dva nové prípady nákazy a žiadne úmrtia. Informovala o tom agentúra A P.

Jeden prípad infekcie potvrdili v provincii Šan-si západne od Pekingu a druhý v Šanghaji, ktorý bol však importovaný zo zahraničia.

Čína tak celkovo potvrdila už 82.877 prípadov nákazy a 4633 úmrtí. Za posledné dva týždne v krajine pribudol len jeden smrteľný prípad.

Čínske úrady pre obavy z možnej druhej vlny nákazy zavlečenej zo zahraničia prakticky úplne zakázali vstup cudzincov na územie krajiny. Obmedzili aj počet a kapacitu medzinárodných letov, čo sťažilo návrat čínskych občanov z cudziny do vlasti.

Vďaka týmto opatreniam podarilo eliminovať predtým narastajúci počet importovaných prípadov na úplné minimum.
 
 

Počet úmrtí v Británii klesá, minister pripustil chyby

Londýn 3. mája (TASR) - Počet úmrtí na nový koronavírus v Británii sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 315 na 28.446. Informovala o tom v nedeľu televízia Sky News s odvolaním sa na britskú vládu.

Ide o značný pokles v porovnaní so sobotou, keď bolo hlásených 621 nových úmrtí, i s piatkom (739).

Od soboty pribudlo 4339 pozitívne testovaných osôb, celkovo ich je 186.599.

Za 24 hodín, do nedeľňajšej deviatej hodiny ráno, sa v Británii uskutočnilo 76.496 testov na koronavírus, čím sa ich celkový počet zvýšil na 1.206.405 (niektoré osoby boli testované viackrát).

Člen britskej vlády Michael Gove na tlačovej konferencii uviedol, že na vírus bolo testovaných viac ako 200.000 kľúčových pracovníkov a ich rodín, pričom kritériá testovania boli rozšírené na každého nad 65 rokov, kto má príznaky a na každého, kto musí cestovať do práce.

Britský minister dopravy Grant Shapps v nedeľu v talkšou Andrewa Marra v televízii BBC One pripustil, že na koronavírus by zomrelo menej Britov, keby bolo skôr k dispozícii viac testov. "Veľa vecí" by podľa neho mohlo vyzerať inak, ak sa v Spojenom kráľovstve robilo 100.000 testov denne pred rozšírením ochorenia COVID-19.
 
 
 

V Taliansku hlásia najnižší počet denných úmrtí od začiatku karantény

Rím 3. mája (TASR) - Taliansko v nedeľu zaevidovalo 174 úmrtí na nový koronavírus, čo je najnižší počet od 10. marca, keď vláda v krajine vyhlásila celoplošnú karanténu.

Celkovo si epidémia infekčnej choroby COVID-19 v Taliansku vyžiadala životy 28.884 ľudí. Viac obetí v celosvetovom meradle hlásia len Spojené štáty.

Denné bilancie počtu úmrtí a nakazených v Taliansku už niekoľko týždňov naznačujú, že epidémia je pod kontrolou a zdravotný systém nie je pod takým intenzívnym tlakom - na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo podľa údajov z nedele hospitalizovaných už len 1501 osôb, čo je najmenej od 13. marca.

Aj vzhľadom na tieto priaznivé ukazovatele talianska vláda súhlasila so zmiernením obmedzení platných od 10. marca.

Otváranie sa ekonomiky a uvoľňovanie obmedzení na pohyb ľudí sa začne v pondelok a bude veľmi opatrné. Vláda obyvateľstvo vyzvala, aby zostalo "v strehu" a dodržiavalo najmä odporúčania v oblasti hygieny a vyhýbania sa spoločenského styku.

Od pondelka budú v Taliansku opäť otvorené parky, ale ľudia aj tam budú musieť zachovávať bezpečný odstup - podobne ako na pracoviskách alebo vo verejnej doprave. Voľný pohyb osôb bude možný len v domovskom regióne, jeho opustenie bude naďalej povolené iba z naliehavých pracovných alebo zdravotných dôvodov. Vláda odporúča aj naďalej dávať prednosť práci z domu. Reštaurácie a prevádzky rýchleho občerstvenia budú môcť robiť výdaj jedla.

Aktivity v niektorých sektoroch hospodárstva: v stavebníctve, či automobilovom priemysle, sa v Taliansku obnovili už 27. apríla.

Školy zostanú zatvorené do septembra, uviedla AFP. Predškolské zariadenia by však za dodržania prísnych hygienických opatrení mohli byť otvorené v júni, uviedlo v nedeľu talianske ministerstvo školstva.
 
 
 

Španielsko hlási najnižší denný prírastok obetí vírusu od 18. marca

Madrid 3. mája (TASR) - Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 164 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čo je najnižší denný prírastok od 18. marca (107 úmrtí). Koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón však varoval, že nízky denný prírastok sa musí interpretovať s opatrnosťou, pretože prichádza o predĺženom víkende, keď nemocnice hlásia úmrtia zvyčajne pomalšie, informovala agentúra AFP.

Celkovo tak v Španielsku v nedeľu evidovali 25.264 obetí pandémie, čo je štvrtý najvyšší počet po Spojených štátoch, Taliansku a Británii.

Už dlhší čas klesá aj počet nových potvrdených infekcií. Za sobotu ich pribudlo len 838, čo je najmenej od 11. marca. Pozitívne výsledky tzv. PCR testov malo doteraz 217.466 ľudí, z ktorých sa 118.902 zotavilo.

Odborníci sa domnievajú, že pandémia v Španielsku kulminovala 2. apríla, keď za 24 hodín zomrelo 950 ľudí.

Keďže situácia v Španielsku sa zlepšuje, v pondelok sa oficiálne začne prvá zo štyroch fáz uvoľňovania karanténnych opatrení. S obmedzeniami začnú fungovať niektoré služby, ako kaderníctva, zubné ambulancie alebo železiarstva.

Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že plánuje pokračovať v predlžovaní stavu núdze, ktorý môže trvať maximálne 15 dní a potom ho musí parlament predĺžiť, až do výrazného zlepšenia epidemiologickej situácie, čo by mohlo trvať do konca júna. S tým však nesúhlasia niektoré strany, ktoré doteraz podporovali vládu.
 
 
 

Francúzsko má najnižší denný počet úmrtí na COVID-19 od 22. marca

Paríž 3. mája (TASR) - Počet ľudí, ktorí zomreli na koronavírusovú infekciu vo Francúzsku, vzrástol v nedeľu o 135 na 24.895. Je to najnižší denný nárast od 22. marca, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad verejného zdravotníctva.

Deň predtým podľahlo chorobe COVID-19 166 ľudí a v piatok 218.

Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa znížil o osem na 3819. Tento ukazovateľ klesá 25. deň po sebe. Vrchol 7200 pacientov na oddeleniach JIS zaznamenali vo Francúzsku 9. apríla.

Počet osôb s koronavírusom hospitalizovaných v nemocniciach sa znížil o 12 na 25.815. Trend poklesu pokračuje už viac ako dva týždne.

Francúzska vláda v sobotu navrhla predĺžiť stav zdravotnej núdze v krajine až do 24. júla. Zmierňovanie prísnych obmedzení pohybu zavedených 17. marca je plánované od 11. mája. Rýchlosť uvoľňovania však bude pomalšia vo viac postihnutých oblastiach, akými sú širší región Paríža a oblasti na severovýchode krajiny. Vláda zároveň navrhla uvaliť najmenej 14-dňovú karanténu na každého, kto sa po 11. máji vráti zo zahraničia.
 
 

IPI: Pandémia vírusov sa využíva na obmedzenie slobody tlače

Viedeň 3. mája (TASR) - Pandémiu nového koronavírusu zneužívajú vlády na celom svete na ďalšie obmedzenia slobody tlače. Konštatuje to podľa agentúry AP Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vo svojej najnovšej správe, ktorú vydal pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripadajúceho na 3. mája.

IPI v správe dospel k záveru, že v demokratických i autokratických štátoch dáva pandémia vládam možnosť zvýšiť kontrolu médií pod zámienkou zabránenia šíreniu dezinformácií.

Autoritárske vlády podľa IPI zneužívajú mimoriadne opatrenia na ďalšie reštrikcie voči nezávislým médiám a kriminalizáciu žurnalistiky, zatiaľ čo v demokratických zriadeniach je na vzostupe "snaha kontrolovať verejnú diskusiu a obmedzovať prístup k informáciám o pandémii".

Za uplynulého dva a pol mesiaca zaznamenal IPI 162 porušení slobody tlače súvisiacich s informovaním o koronavíruse. Takmer v tretine prípadov došlo k zatknutiu, zadržaniu alebo obvineniu novinára.

IPI vydal svoju správu tri dni po tom, ako Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) zverejnila prieskum, podľa ktorého sa pracovné podmienky novinárov na celom svete počas koronavírusovej pandémie zhoršili v dôsledku rušenia miest a útokov na slobodu médií.

Medzinárodný tlačový inštitút je najstaršia organizácia zameraná na posilnenie slobody tlače. Založený bol v roku 1950 na stretnutí editorov z 15 krajín sveta. V súčasnosti sú jeho členmi zástupcovia redakcií zo 115 krajín. IPI má sídlo vo Viedni, do roku 2000 ním bol Zürich.
 
 
 

Vyberte región